Overslaan en naar de inhoud gaan
Nolimpark start dit najaar met omvorming groen

Nolimpark start dit najaar met omvorming groen

Nolimpark, één van de oudste industriegebieden van Limburg, wordt de komende 2,5 jaar vanuit 2B Connect omgevormd tot een nieuw groen industriepark. Met een hogere natuur- én belevingswaarde. En daar winnen zowel de industriesite in Overpelt zelf bij, als planten- en diersoorten en omwonenden. Op 30 augustus 2016 werd hiertoe de officiële kick-off gegeven.

Vandaag zijn de aanplantingen in de bermen op verschillende plaatsen verouderd, verwilderd en in slechte staat. Bovendien heeft het plantgoed maar weinig natuurwaarde. Nolimpark wil daarom oude beplanting verwijderen. De laanbomen blijven zo veel mogelijk behouden, enkel de zieke bomen worden gerooid. Vervolgens krijgen het openbaar domein en de bufferzone Nolim-Noord een onderhoudsvriendelijke herinrichting om de netheid, de beleefbaarheid en de natuurwaarde van het gebied te vergroten. Ook de omwonenden van Overpelt-Fabriek zullen hiervan profiteren.

Het industriegebied wil niet alleen het uitzicht van het groen te verbeteren, het moet ook een thuis worden voor een aantal dier- en plantensoorten die zich goed voelen in de Kempen: planten zoals heide en brem, en dieren zoals de geelgors, heivlinder, veldkrekel en wilde bijen.

Ook de bedrijven van Nolimpark leveren extra inspanningen om de aanwezige stukjes groen op een ecologische manier in te richten voor de lokale planten- en diersoorten. “We willen een goed voorbeeld stellen en maatschappelijk ondernemen. Industriegroep Noord (IGO) zal de overkoepelende rol spelen. We brengen de bedrijven bij elkaar en informeren hen over het project. Het is fijn dat de bedrijven vanuit het 2B Connect-project ook groenadvies en ondersteuning zullen krijgen,” vertelt Carlo Dilissen, voorzitter van IGO.

Meer info over deze 2B Connect-case:  www.2b-connect.eu/casussen/bosland.